Rachel De Boer van Floating Media.

Ik ben Rachel de Boer, multimedia en audiovisueel kunstenaar. Ik maak tekeningen, animaties, video-projecties, visuals, objecten en maquettes. Het startpunt van mijn autonome werk is vaak een tekening, deze tekening kan dan een animatie of video worden, een werk op doek, een mural, een digitale print, een cutout of een maquette. Ik perform (VJ) daarnaast live met mijn animaties, video's en visuals, de laatste tijd projecteer en werk (VJ) ik het liefst vanuit mijn VW-busje op gebouwen. Ik werk ook graag samen met muziekanten, choreografen en theatermakers. En ontwerp voor hen (ruimtelijke) video decors met animaties en (live) video's.

Mijn stijl kan om schreven worden als minimalistisch, grafisch en strak. Dus helder, duidelijk, leeg en direct. Ik werk met de klare lijn en de kunst van het weglaten, om zo alleen de essentie over te houden. Ik houd van duidelijke communicatie, en ik vind het belangrijk om dit met humor te brengen. Ik heb in de loop van de jaren een eigen handschrift ontwikkeld in mijn werk. Het zijn sprekende symbolen en iconen geworden. De zelfde personen, objecten en figuren komen telkens terug in de tekeningen, maquettes en de animaties.

Als VJ werkte ik eerder onder naam Floating Video. Het VJ-werk kenmerkte zich door rust, ritme, ruimte en herhaling. Minimale po√ętisch beelden, langzaam voortkabbelend, drijvend en zwevend. In 2001 veranderde ik mijn kunstenaars naam en VJ naam in Floating Media. Dit omdat ik steeds vaker verschillende media ging gebruiken in mijn werk.
Sinds kort werk ik ook beroepsmatig als kunstenaar met kinderen, in het geven van kunst-kinderworkshops. Dit als gecertificeerd BIK'er; beroepskunstenaars in de klas.

In mijn autonomen kunstwerken werk ik met verschillende thema's. Ze ontwikkelen en veranderen zich mee met mijn persoonlijke visies en ervaringen. Voorbeelden hiervan zijn relaties tussen mensen, geliefden en familieverbanden. Over gebonden en verbonden zijn, de mens met de natuur en het milieu. Environment vraagstukken, industrialisatie, en overbevolking. En alternatieve manieren van leven, bouwen en wonen.
Ik wil graag mensen bewuster maken met mijn werk. Ze proberen wakker te schudden, ze iets te leren en te meegeven, mijn opgedane kennis delen en vertellen. En als het kan een dialoog oproepen.

Mijn huidige fascinatie en liefde is locatie en spektakel theater, object en poppen theater en alternatieve vormen van circussen. Het in groepsverband gezamenlijk toe werken naar een voorstelling op locatie. En daarnaast vind ik het belangrijk om steeds met nieuwe en interessante choreografen, muziekanten en theatermakers te kunnen blijven samenwerken. Om zo telkens nieuwe uitdagingen en ervaringen aan te gaan met verschillende kunstenaars en nieuwe kunstvormen.


Rachel De Boer, Amsterdam Maart 2010.

digital poetry 04.jpg
schommel 1.jpg
klokhuisevent06.jpg
raamcollage 06.jpg
07 magic ocean.jpg