Rachel de Boer: interactive media als speelplaats


Dankzij MTV, goedkopere, betere apparatuur en een bredere visie, zijn de grenzen tussen kunst, media en muziek gelukkig weggevallen. Kunstenaars stortten zich in de meltingpot van onbegrensde mogelijkheden en komen er met de meest fantastische dingen uit. Zo ook multimedia kunstenares Rachel de Boer, ofwel Floating Media.

Misschien laat haar naam niet meteen een belletje rinkelen, maar haar werk heeft bij veel van ons wel eens het netvlies gepasseerd. Dat het begrip multimedia en Rachel de Boer in een adem genoemd worden is niet voor niets; installatie's, decor's voor televisie (o.a. zomergasten, VPRO) en theater,live video performances en decor's tijdens nationale en internationale festivals, en natuurlijk VJ projecten. Van 1994 tot 1997 maakte ze deel uit van het VJ-collectief EyeGasm waarna ze solo verder ging onder de naam Floating Video. Ook werkte ze samen met de Oostenrijkse componist en geluidskunstenaar Sam Auinger (o.a. bekend van het project BOX 30/70, wat in 2001 in Rotterdam te zien was). Met hem onderzocht ze de relatie tussen live muziek en live video en ontwikkelde manieren om in real time een performance neer te zetten met verschillende disciplines van kunst en multimedia, waaronder muzikanten, DJ's,dansers en visuele kunstenaars.
Rachel de Boer begon haar carriere met het maken van traditionele 2D computer animatie's die ze combineerde met beelden, teksten en samples, deze werden in video/computer loops samengevoegd tot autonome werken. De AMIGA hielp haar om haar video-installaties de vereiste technische gelaagdheid en real/unreal suggestie te geven. Haar huidige doel is, naast het exposeren van haar installaties, het maken van ruimtelijke video werken en interactieve video decor's voor dans en media opera's.

Meer info is the vinden op haar website: www.floatingmedia.nl
tekst: Sylvia Korving


 

tilburg 04.jpg
paal 3 swing.jpg
thijsenmo04.jpg
07 blacklight tentoonstelling.jpg
06 magic ocean.jpg